Wist je dat er een app is waarmee je je gemeente kan helpen om nog beter te worden?

Ik gebruik het zelf al een aantal jaren en het werkt best goed. Gevaarlijke dose takken boven de weg, losliggende stoeptegels, grof zwerfvuil, verstopte putten, kapotte straatverlichting en zelfs muf geparkeerde voertuigen.

De gemeente reageert in mijn ervaring snel en adequaat.

  • sndrtj@feddit.nl
    link
    fedilink
    Nederlands
    arrow-up
    8
    ·
    1 year ago

    Ik gebruik deze app regelmatig om zwerfafval te melden. Twee dingen die wat mij betreft echt beter kunnen:

    1. je kunt geen foto’s uit je galerij selecteren. Je kunt alleen direct met de app een foto maken tijdens een melding. Dit betekent dat je dus niet even snel een foto kunt maken als je ergens onderweg bent, om later de melding in te vullen. Gezien ik meestal dingen zie als ik onderweg naar werk ben heb ik niet altijd tijd om een heel formulier in te vullen. Dat doe ik liever een kwartier later als in de trein zit.
    2. de compressie voor foto’s staat echt op een mega hoge instelling. Kwaliteit is daardoor echt belabberd.

    Dan nog een ding wat wellicht gemeente-specifiek is: meldingen zonder huisnummer worden geweigerd. Dit is niet handig als je een melding doet voor bijv afval dat in een sloot gedumpt is. Dan is er geen duidelijk adres.

    • KrokanteBamischijf@feddit.nl
      link
      fedilink
      Nederlands
      arrow-up
      5
      ·
      1 year ago

      Nederlandse gemeenten hebben zorgplicht om de veiligheid in de openbare ruimte te handhaven. Daardoor heeft naar mijn weten iedere gemeente een systeem voor “meldingen openbare ruimte”.

      Omdat er daarnaast een verplichting is voor burgers om een melding ook anoniem te kunnen laten doen (om redenen die ik denk ik niet hoef toe te lichten), is er ook een enorm risico op valse meldingen. Dat gaat van kattekwaad tot structureel shitposten, en in sommige gevallen leidt dat zelfs tot juridische stappen tegen degene die moedwillig misbruik maakt van het meldingensysteem. Want ja, alle meldingen moeten formeel opgepakt, bekeken en beantwoord worden indien de melder een verzoek tot terugkoppeling doet.

      De reden dat je alleen met de camera vanuit de app een foto kunt toevoegen is dus hoogstwaarschijnlijk een maatregel om te voorkomen dat mensen makkelijk willekeurige afbeeldingen uit de gallerij zullen uploaden. Ja, het is onhandig, maar het bespaart de gemeente iets aan extra werk bij meldingen waaraan onzinplaatjes gehangen worden.

      Die compressie-instelling ligt bij Beheervisie (leverancier van Buiten Beter), en ik heb een vermoeden dat ze dit doen omdat de verwerkingssystemen voor dit soort meldingen sinds 1998 nooit een grondige update gehad hebben, maar we schieten tegenwoordig wel gemiddeld 12Mpixel foto’s. Zodra ook de “achterkant” van het systeem een update heeft gehad, kan dat die instelling eraf.

      Maar het updaten van de systemen voor het verwerken van de meldingen gaat helaas moeizaam. Niet omdat de techniek te kort schiet, ook niet omdat het heel ingewikkeld is, maar omdat het inrichten van de software en het opleiden van mensen om ermee te gaan werken zo’n grote klus is.

  • The_Worst@lemmy.world
    link
    fedilink
    Nederlands
    arrow-up
    5
    ·
    1 year ago

    Yep, vind het ook leuk om meldingen te lezen van anderen. Af en toe net De Rijdende Rechter.

    Laatst ook een kapotte lamp gemeld, kap hing aan de paal. 2 dagen later al vervangen door BAM.

  • Tovervlag@feddit.nl
    link
    fedilink
    Nederlands
    arrow-up
    4
    ·
    edit-2
    1 year ago

    Geen idee waarom. Maar verschillende Gemeentes zijn buitenbeter aan het vervangen voor de app fixie. Dus kijk even goed welke app je gemeente hanteert.zie hier

    • KrokanteBamischijf@feddit.nl
      link
      fedilink
      Nederlands
      arrow-up
      3
      ·
      1 year ago

      De kans is groot dat Fixie niet de enige manier zal zijn om een melding te doen. Veel gemeenten hebben bijvoorbeeld ook een formulier op de website, of zijn via meerdere apps aangesloten.

      Meldingen via verschillende routes komen allemaal in dezelfde bak terecht, dus het maakt niet zo veel uit welke optie je pakt. Maar check inderdaad wel even of jouw gemeente ook daadwerkelijk gebruik maakt van het kanaal wat je voor ogen hebt.

      • Tovervlag@feddit.nl
        link
        fedilink
        Nederlands
        arrow-up
        1
        ·
        1 year ago

        Ja, Tilburg en ook de gemeente waar ik woon geeft wel duidelijk een voorkeur aan. Vandaar dat ik het op deze manier schreef.

      • Tovervlag@feddit.nl
        link
        fedilink
        Nederlands
        arrow-up
        1
        ·
        11 months ago

        Tsja, ik heb de 2 apps even kortvergeleken en ik kan me voorstellen dat fixie beter is voor zowel ons als de gemeente. je ziet namelijk op een kaart of de melding al gedaan is en of er al actie ondernomen is. Meer info voor ons, minder dezelfde meldingen bij de gemeente.

  • mycoffeeisready@feddit.nl
    link
    fedilink
    Nederlands
    arrow-up
    1
    ·
    edit-2
    11 months ago

    Zijn afvalzakken naast de container ook iets om te melden? Ik vind het wel storend namelijk, tenzij de containers vol zitten, dan begrijp ik het wel, maar dat is meestal niet zo. Er wonen hier denk ik mensen die niet zijn ingeschreven en dus geen pasje hebben en er vervolgens elke keer een puinhoop van maken. Groetjes Rita en de kids

      • mycoffeeisready@feddit.nl
        link
        fedilink
        Nederlands
        arrow-up
        1
        ·
        11 months ago

        Ik zal het eens een keer proberen. Ik zie trouwens geen mogelijkheid om de top 10 of meldingen van andere gebruikers in de buurt te zien.