• Vincent@feddit.nlOP
    link
    fedilink
    Nederlands
    arrow-up
    4
    ·
    11 months ago

    Dat over schuld maakt sense, maar nog steeds zou het toch nog steeds ontzettend aantrekkelijk moeten zijn, in de zin dat je met de huizenprijzen nu toch veel makkelijker gestegen bouwkosten zou moeten kunnen compenseren in vergelijking met tien jaar geleden?

    En de prijs van het land zou zich toch ook aan moeten passen aan de vraag naar huizen, die dus nog steeds erg hoog is? Dus ofwel, de huizenprijzen zijn nog prima hoog genoeg om het land mee te kopen, ofwel je zou verwachten dat de prijs van land daalt als projectontwikkelaars het anders inderdaad niet kopen?

    • farcaster@beehaw.org
      link
      fedilink
      Nederlands
      arrow-up
      4
      ·
      11 months ago

      Ik ben geen econoom dus neem mijn berichtjes met een grote korrel zout, maar volgens mij zijn over het algemeen eigenaren van kapitaal (in dit geval land) best geduldig met het omzetten van hun eigendom in cash. Dat het de ontwikkelaars even tegenzit zal voor de meeste landeigenaren niet een onmiddellijke impuls zijn om de prijzen te korten.

      Als de ontwikkelaars hun winstmarge niet kunnen behalen, via zoiets als winst=verkoopprijs-(werk+materiaal+land+rente+enz), dan wordt er minder gebouwd. De werkelijkheid is vast wat anders maar het lijkt me vrij logisch.

    • diMario@feddit.nl
      link
      fedilink
      Nederlands
      arrow-up
      2
      ·
      11 months ago

      De verkoop van bouwgrond is voor veel gemeenten een onontbeerlijke bron van inkomsten.

      Doordat onder het bewind van Rutte veel taken van de landelijke overheid zijn afgestoten naar gemeenten (o.a. Wet Maatschappelijke Onrust, Jeugdzorg) zonder daarbij voor een sluitende financiering te zorgen, zien gemeenten zich nu genoodzaakt om op andere manieren de begroting rond te krijgen. Daarom willen ze bouwgrond graag tegen een goede prijs verkopen.

      tl;dr: het is allemaal de schuld van Rutte (en Balkenende, voor hem).